Informatii despre porcii Bazna

In Romania exista doua rase crescute in mod traditional in gospodariile populatiei in secolul trecut, rase care din pacate, in prezent sunt tot mai mult date uitarii, in ciuda potentialului lor deosebit pentru obtinerea de produse traditionale. Este vorba de Mangalita, cu varietatile ei de culoare rosie si blonda <din pacate varietatea neagra si " abdomen de randunica" au disparut complet de la noi> si rasa Bazna, sau Porcul de Bazna, cum mai este citat in literatura de specialitate. Sa nu uitam ca reteta de "Salam de Sibiu" este creata pentru a folosi o carne provenita de la astfel de rase, o carne marmorata, cu grasime intramusculara, nu cu grasime de adaus, asa cum este acest sortiment realizat acum.
Surprinzator este ca la noi nimeni nu se mai preocupa de aceste rase, desi in unele tari din Comunitatea Europeana este o reala cerere de astfel de carne pe piata. De pilda, pentru obtinerea renumitei "Sunci de Serano", se foloseste o carne obtinuta de la porci cu o productie similara celei obtinute de la porcinele din rasa Mangalita, fiind extrem de bine platite pe piata. In Ungaria de pilda, exista o adevarata industrie de producere a acestei carni pentru export, rezultatele economice obtinute de catre fermierii care cresc porci Mangalita fiind de invidiat.
Din pacate, in tara noastra, unde exista un nucleu de conservare genetica pentru cele doua rase, de unde se pot achizitiona animale de reproductie cu origine cunoscuta <deci si prin programe SAPARD>, nu se intereseaza nimeni de ele. Pana si Academia Romana intentioneaza sa rewtraga fondurile pentru mentinerea acestui nucleu. Vin in schimb cumparatori din Ungaria sau chiar din Anglia care solicita astfel de animale.
Exista fonduri din partea Comunitatii Europene pentru programe menite sa mentina biodiversitatea prin revigorarea acestor rase, dar nimeni nu este interesat sa le foloseasca.
Ar mai fi multe de spus despre aceste rase si potentialul de crestere al acestora, dar ma opresc aici, nu inainte de a mai mentiona o calitate a productiei obtinute de la aceste porcine. Grasimea subcutana <slanina> si ceea intramusculara obtinuta de la rasa Mangalita crescuta in mod traditional, are un continut de colesterol "rau" mai scazut decat cel din margarinele vegetale.

Porcul de Bazna este crescut in prezent in aria lui traditionala, in zona Sibiului, precum si in judetul Cluj, acest fapt fiind datorat prezentei de-a lungul ultimilor 60 de ani a unui nucleu de selectie si conservare genetica, la inceput in Statiunea Zootehnica Experimentala de la Jucu (jud. Cluj), iar in prezent la Statiunea de Cercetari Agricole Turda (jud. Cluj).

Sursa: http://forum.agroinfo.ro/index.php?showtopic=303

Etichete:

1 comentariu

6
Sep

N-am gasit ceva mai frumos

N-am gasit ceva mai frumos despre Informatii despre porcii Bazna pe tot internetul!

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
Trimite
Image CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea de mai sus.
© Porci-Bazna.ro
autentificare siweb